2012. január 14., szombat

XY-nak mert már sokat beszéltünk erről, most nyilvánosan. 1 rész


Amiről nem szívesen beszélünk, mert nem merünk, vagy még magunknak sem merjük bevallani, hogy küzdünk vele vagy elcsúsztunk benne: érzékiség, kísértések, paráznaság, na és ez csak egy a sok közül, mert ez még a jéghegy csúcsa.
A téma mindenkit érint mert vágyunk lényünk legmélyén a szeretetre. Aki fizikailag, szellemileg egészséges ember,az mind átélte vagy átfogja élni ennek a vágyát, mert úgy vagyunk megalkotva, megteremtve, hogy érintettek vagyunk benne. És ez így van jól! Biztosak lehetünk Isten szándékába, hogy elgondolása az életünkről nem véletlen volt. De akkor miért van az, hogy már nagyon fiatalon szembesülünk a érzékiség  létével, tényével, tapasztaljuk, hogy ebben a dologban sokszor mennyire elesettek, gyengék vagyunk? Először is a világ felgyorsult körülöttünk minden hír a TV, IT-neten keresztül a kezünkben van, de minden kísértés is, minden lehetőség, hogy akár virtuálisan is ösztöneinket minden nehézség nélkül kielégítsük. Nem szorulunk rá másra, egyedül vagyunk, sötétben és látszólag biztonságban és senki sem ellenőriz minket, még a szüleink sem. Fantomvilágban élünk. Azt tesszük, amit akarunk! Említettem már, hogy így vagyunk megteremtve, mert Isten nem olyan embert gondolt el és akart aki mentes az érzelmektől hanem aki érez, szeret- örül az örvendőkkel és sír a sírókkal.
A szexualitás, ha jó értelembe levezethető nem marad meg az ösztön szintjén, és nem is szabad neki megmaradnia ott, mert a rendeltetése célja annál sokkal szebb. Ha körülötted látszólag sokan teszik, beszélik, vagy dicsekszenek vele, ez nem jelenti azt, hogy ez a helyes. Valaminek a helyessége nem attól függ, hogy mennyien állnak mellette vagy ellene hanem, hogy mi  az Isten elgondolása erről. De mit tanácsoljunk azoknak a serdülőknek vagy fiataloknak akik most nyakig benne vannak ebben, ők mit tehetnek!? Először is figyelmeztessük őket, hogy ügyeljenek a gondolataikra, a bűnös gondolatok felkorbácsolják vágyainkat amelyek elsodornak bennünket előbb vagy utóbb. Másodszor kapaszkodjunk Istenbe, saját bőrömön tapasztalom olykor milyen hatalma van a gondolatnak, de ilyenkor sokszor elismételem amit egyik lelki vezetőm javasolt az egysoros imát: Légy velem Jézusom. És addig kapaszkodom bele amíg szükség van rá. Ne egyedül küzdj, vond be Jézust is amiben a leginkább gyenge vagy, mert együtt könnyebb küzdeni is. Úgy tekints rá ilyenkor mint egy bajtársra aki veled van a kísértés idején. Harmadszor szüntesd meg a kísértés forrását, vagyis kerüld az olyan helyzeteket amikről tudod, hogy a leggyakrabban elesel bennük, ne provokáld fölöslegesen magad ellen a bajt.
Bűnt csak tudva és akarva lehet elkövetni. Arról nem tehetünk, hogy mit látunk kivétel ha akarva nézzük, arról sem, hogy mi jut róla akaratlanul az eszünkbe. Arról viszont tehetünk, hogy mit kezdünk bűnös vágyainkkal: dédelgetjük, „jóllakatjuk”, akár gondolatban is őket, vagy pedig a tüzet nem szítva, alázatos türelemmel hagyjuk azt kialudni. Iránytű a végtelenhez c. könyv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése